Wie we zijn
De Meerwaarde is een protestants-christelijke school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en praktijkonderwijs (PrO). Daarnaast verzorgen wij onder licentie van MBO-Amersfoort een aantal mbo-opleidingen. We hebben een beroepsgericht profiel en bereiden leerlingen vanuit onze visie voor op een mbo-vervolgopleiding of als dat beter past (zo veel als mogelijk regulier) werk. Voor een verdere karakterisering van De Meerwaarde verwijzen we naar ons Schoolplan 2025-2028: Schoolplan (demeerwaarde.nl).
Inhoudelijke ontwikkelingen in 2024
Op De Meerwaarde geloven we dat er vanuit het christelijke geloof zelf een appèl uitgaat en kiezen we er daarom voor om het ‘verhouden tot’ de Ander met een hoofdletter of kleine letter en met de wereld om ons heen, in een gesprek en ontmoeting met respect en ruimte voor verschillen actief te zoeken. Het is niet alleen een gesprek of en ontmoeting waar we iets van kunnen vinden, maar er zit ook kracht in van zichzelf. Identiteit gaat voor ons daarmee verder dan een belijdenistekst of een formeel benoemingscriterium. In het identiteitsdocument laten we zien hoe de christelijke identiteit eruit ziet, zodat geïnteresseerden een beeld kunnen krijgen dat het voor ons belangrijk is hoe wij als collega’s op De Meerwaarde in alle veelkleurigheid samen vorm geven aan de identiteit. Dat we dat belangrijk vinden juist ook met ons open toelatingsbeleid voor leerlingen.
We verwachten van onze medewerkers dat ze christelijk zijn. Van onze docenten dat ze voor de leerlingen in hun docentschap én professioneel docent én herkenbaar christen zijn. Aan de uiteinden bakenen we helder af: we zijn een christelijke school, het pedagogisch perspectief is leidend, in die visie passen geen docenten die als eerste willen evangeliseren. En tegelijkertijd: we zijn een christelijke school, we verwachten van je als docent in de omgang met de leerlingen dat je door je handelen heen merkbaar laat zijn dat je christen bent en op gepaste momenten laat zien wat voor jou de waarde van het christelijke geloof is. Daarbinnen is er op De Meerwaarde een enorme veelkleurigheid en volop ruimte om een eigen invulling te geven.
Nadat In 2023 er met verscheidende bijeenkomsten rondom identiteit op de studiedagen en met huiskamer-ontmoetingen een schoolbrede dialoog over identiteit is gefaciliteerd, is in 2024 een identiteitsdocument vastgesteld waarin ook bovenstaande is verwoord. In het identiteitsdocument is breder, aan de hand van de Apostolische Geloofsbelijdenis, uitgewerkt hoe we op De Meerwaarde ons vanuit geloof, hoop en liefde willen verhouden tot God, tot onszelf en anderen, en tot de wereld om ons heen. Er is een bijpassende handreiking ‘Meneer, wat gelooft u eigenlijk?’ opgesteld die ook ingezet wordt bij sollicitatiegesprekken en voor de identiteitsdialoog in de organisatie. Als sluitstuk is artikel 2 van de statuten aangepast met een verwijzing naar het Apostolicum en het identiteitsdocument.
Schoolontwikkelingen in 2024
Van visievorming naar reorganisatie en verder
In 2022 heeft De Meerwaarde de begeleidingsvisie herijkt. In dit traject is De Meerwaarde ondersteund door Bert Wienen – Associate Lector Jeugd bij Windesheim. Dat traject is in 2023 afgerond, waarbij de opbrengsten zijn geborgd in het ontwikkeltraject en de visievorming richting ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’. De essentie is dat onderwijs op De Meerwaarde begeleiding omvat. Dit betekent dat het versterken van de onderwijscontext het uitgangspunt is in de begeleiding. Het herwaarderen van het vak docent en de rol van de mentor zijn in deze belangrijk.
Ook het creëren van de mogelijkheid om te differentiëren in en tussen groepen en het aanbieden van kansen en keuzemogelijkheden van leerlingen. De basisondersteuning kan daardoor in principe in het regulier onderwijs zijn vorm krijgen. Daarachter komt vervolgens het intern arrangement De Huiskamer in beeld. Dat arrangement is na de start in 2023 in 2024 doorontwikkeld en tussentijds geëvalueerd. Waar in 2023 de visievorming leidde tot het voorbereiden van een reorganisatie is deze in 2024 geeffectueerd met de benoeming van een directeur onderwijs, afdelingsleiders en programmaleiders. De eerste resultaten worden zichtbaar: meer sturing op de schoolbrede onderwijs- en organisatieontwikkeling, kortere lijnen en meer en bredere betrokkenheid.
Onderwijsontwikkeling in formatieve kwaliteitscyclus
In 2023 is de formatieve aanpak van kwaliteit uitgangspunt geworden in de visievorming ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’ en geborgd in het leerplan. Ook in 2024 zijn verschillende onderwerpen/thema’s die uit de kwaliteitsbenadering naar boven waren gekomen integraal besproken in ‘De Meerwaarde draait door’ en op basis van een kwaliteitsrapportage gekoppeld aan de Bestuurlijk Kwaliteitsambities besproken in verschillende vergaderingen van de Raad van Toezicht, de kwaliteitscommissie en op specifieke themabijeenkomsten van Bestuur en Raad van Toezicht.


Onderwijsontwikkeling
In 2024 is een programmatische aanpak voor onderwijsontwikkeling opgestart gericht op meer kansen en keuzemogelijkheden voor alle leerlingen. Per 1 mei 2024 zijn er twee programmaleiders benoemd. De ene programmaleider is voor de onderwijsontwikkeling in brede zin en de andere heeft daarbinnen als specifiek aandachtspunt Sterk Techniek Onderwijs.
In het programma onderwijsontwikkeling worden vier samenhangende inhoudelijke onderwerpen geagendeerd met als achterliggend doel het inclusieve onderwijsaanbod van de school te versterken met als uitgangspunt regulier waar het kan en bijzonder waar het moet. Binnen het programma dat bestaat uit een geheel van projecten en activiteiten (inclusief activiteiten op De Meerwaarde Academie en studiedagen) zijn in 2024 vier samenhangende projecten gedefinieerd: het leerlingpaspoort, de schoolbrede programmering, basisvaardigheden en inclusiever onderwijs. Zie daarvoor verder hoofdstuk 3 over onderwijs en zicht op ontwikkeling.
Sterk Techniek Onderwijs
Verantwoording vanuit het penvoerderschap
Vanaf 2020 werken vmbo-scholen binnen de regio FoodValley binnen het programma Sterk Techniekonderwijs (STO) samen aan een up-to-date en dekkend onderwijsaanbod dat leerlingen voorbereidt op een goede doorstroming naar het mbo. In alle vmbo-scholen worden programma’s in samenwerking met het regionale bedrijfsleven ontwikkeld; technologische ontwikkelingen vinden op die manier een weg naar de curricula in de verschillende scholen. De scholen en aangesloten stakeholders werken binnen het programma aan een lerend ecosysteem.
Er is een projectstructuur opgezet met projectleiders op de verschillende scholen, een overall projectleiding, een regie- en stuurgroep. In de stuurgroep zijn, naast de directies van de aangesloten vmbo-scholen met de techniekprofielen, ook de regionale overheid, het regionale bedrijfsleven en de opleidingsbedrijven vertegenwoordigd. Het programma management vindt plaats vanuit Knooppunt Techniek in Ede.
De penvoerder heeft in afstemming met de controllers van de aangesloten scholen en het landelijk ondersteuningsteam een huishoudelijk reglement opgesteld waarin is vastgelegd op welke wijze de aangesloten scholen de STO gelden ter beschikking wordt gesteld en op welke wijze over deze gelden verantwoording wordt afgelegd. De verantwoordingscyclus sluit aan bij de rapportagemomenten richting subsidieverstrekker en de jaarcycli van begrotingen, jaarrekeningen en jaarverslagen.
2024 was een tussenjaar na de eerste projectperiode van 2020-2023 en in opmaat na de tweede projectperiode 2025-2028. In 2024 zijn de achterstanden uit de eerste projectperiode zo goed als ingelopen, zijn de beoogde activiteiten voor 2024 grotendeels uitgevoerd en is de planvorming (op hoofdlijnen) voor STO2 voor de periode 2025-2028 ingediend. In december 2024 zijn een beperkt
aantal aanvullende vragen beantwoord en ondertussen is de subsidie toegekend.
De Meerwaarde ook beoogd penvoerder voor Techkwadraat – verantwoording subsidieaanvraag
De Meerwaarde is ook (beoogd) penvoerder voor de subsidie Techkwadraat. Samen met Knooppunt Techniek voor het programmamanagement zijn er bijeenkomsten georganiseerd om tot een subsidieaanvraag begin januari 2025 te kunnen komen. De subsidieaanvraag wordt gedaan namens 134 partners uit het PO, het VO, het MBO, bedrijfsleven, techlabs en bibliotheken.
Onze visie en ambitie is als volgt:
“Wij brengen alle leerlingen in het funderend onderwijs in de regio Foodvalley in aanraking met techniek en technologie opdat zij essentiële technologische vaardigheden ontwikkelen en mogelijk geïnteresseerd raken in een technische opleiding en beroep.
Wij integreren bestaande en nieuwe regionale samenwerkingen binnen en buiten de school en ontwikkelen daarmee een duurzaam netwerk (TiF) waarin kennis en ontwikkelingen in techniek en technologie worden gedeeld en dat met samenhangend (onderwijs)aanbod inzet op het belang voor en kansengelijkheid voor alle leerlingen om te beschikken over een doorlopend en stevig fundament van technische, digitale en praktische kennis en vaardigheden. Nu en in de toekomst.”
Onze waarden – en daarmee de uitgangspunten voor hoe wij onze ambitie willen realiseren zijn:
- Inclusief: We werken aan aantrekkelijk techniek onderwijs dat aansluit bij alle en diverse leerlingen in het funderend onderwijs in onze regio. Dat doen we vanuit een veelzijdig netwerk met diverse partners: we vullen elkaar aan en versterken elkaar.
- Verbindend: We verbinden regionale en lokale initiatieven opdat er een samenhangend en programmatisch aanbod wordt ontwikkeld voor techniek onderwijs voor alle leerlingen in het funderend onderwijs.
- Duurzaam: We versterken onze regionale samenwerkingen en bouwen aan een relevant en duurzaam netwerk (ecosysteem) met bestaansrecht voor de toekomst (los van huidige en toekomstige financieringsstromen).
- Vertrouwen: De basis van de samenwerking is vertrouwen, de onderbouwing daarvan zijn de concrete en heldere afspraken die we maken en het gezamenlijk evalueren, leren en door ontwikkelen van onze impact, de activiteiten en samenwerking.
We hanteren een langetermijnvisie die niet alleen gericht is op het huidige onderwijs, maar ook op de toekomstige behoeften van de regio en de maatschappij als geheel. We beogen 43.053 leerlingen en studenten te bereiken met onze initiatieven.
Samenhang STO en Techkwadraat
In het traject richting subsidieaanvraag Techkwadraat hebben we als regio gegeven de wens tot doelmatigheid afgesproken de planvorming en Governance van STO en Techkwadraat op elkaar af te stemmen. Middels huishoudelijk reglementen die in voorbereiding zal de rechtmatigheid en verantwoording worden geborgd. Naast de samenhang tussen STO en Techkwadraat is er de bredere behoefte aan afstemming in de regio op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt. Via het lidmaatschap van de stuurgroep Onderwijsregio FoodValley is de bestuurlijke insteek die afstemming
verder te agenderen en te bevorderen. Zie verder hoofdstuk 3 over hoe De Meerwaarde zelf Sterk Techniek heeft opgepakt in 2024.
Allocatie van middelen naar schoolniveau
Op De Meerwaarde worden alle middelen rechtstreeks gealloceerd naar schoolniveau. Er is geen apart bestuursbureau, loonkosten en andere kosten van het bestuur en het bestuurs- en directiesecretariaat worden op schoolniveau verantwoord. Hierbij wordt één integrale financiële huishouding voor de beide BRIN-nummers gevoerd. Hiervoor is gekozen omdat de huisvesting en faciliteiten gezamenlijk wordt gebruikt en we vanuit onze visie cross-overs zoveel mogelijk stimuleren.
Juridische structuur
De Stichting voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs De Meerwaarde is opgericht bij notariële akte d.d. 24-12-2005 en staat geregistreerd onder nummer 08142370 bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland. De statuten van de stichting zijn gewijzigd per 24-10-2011. Belangrijkste wijziging betrof de invoering van een Raad- van-Toezichtmodel. Verantwoordelijk voor de interne organisatie is het College van Bestuur dat bestaat uit één persoon. De Raad van Toezicht van vijf personen zorgt voor het toezicht op het College van Bestuur.

Governance
In het kader van de Governance is het goed melding te maken van het bestuurlijk perspectief dat ook in 2024 verder is gewerkt vanuit een verdere groei in de professionele en open verhouding tussen de Raad van Toezicht en het bestuur. Vanuit het bestuur en de Raad is het strategisch partnerschap verder vormgegeven door naast de reguliere bijeenkomsten van de Raad van Toezicht met het bestuur met extra themabijeenkomsten stil te staan bij specifieke onderwerpen. De Raad van Toezicht heeft het College van Bestuur betrokken bij de verdere ontwikkeling van de Toezichtsvisie, het toezichtkader en het toetsingskader. Het Bestuur heeft de Raad betrokken bij de doorontwikkeling van de formatieve kwaliteitsaanpak naar Zicht op Onderwijs en de doorvertaling richting indicatoren, die ook als bouwstenen kunnen dienen bij het Toetsingskader.
Het bestuur heeft verder door middel van de reguliere bestuursrapportages en via - zo nodig of wenselijk- tussentijds contact zorg willen dragen voor proactieve communicatie met de Raad. Het bestuur heeft in het contact met de Raad een goede sparringpartner ervaren en ook vertrouwen en ruimte ervaren in de vormgeving en uitvoering van strategie en beleid.
Het bestuur van De Meerwaarde werkt volgens de ‘Code Goed Onderwijsbestuur VO’. De Code bevat zes lidmaatschapseisen voor de VO-raad. Ze hebben betrekking op verantwoording, medezeggenschap en het tegengaan van belangenverstrengeling. Zo moeten het jaarverslag, de klachtenregeling en klokkenluidersregeling worden gepubliceerd. Ook moet de aanpak van de horizontale dialoog met externe stakeholders worden geformaliseerd, verankerd, onderhouden en vermeld in het jaarverslag.
Qua professionalisering heeft het bestuur in 2024 deelgenomen aan een intervisiegroep onder professionele begeleiding. Daarnaast is actief deelgenomen aan de NIVOZ-leergang ‘Pedagogisch leiderschap voor besturen’ en het vervolg daarop. Ook het professionele coaching traject gericht op verdere groei in persoonlijk leiderschap heeft een vervolg gekregen.
Door de remuneratiecommissie is regelmatig met de bestuurder gesproken waarbij ook de impact van de afhandeling van de reorganisatie aan de orde is gekomen, als ook de ontwikkelingen in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Barneveld Veenendaal en het voortzetten en opbouwen van consortia rondom Sterk Techniek en Techkwadraat.
Ten slotte beschrijft de Code Goed Bestuur cultuuraspecten die een belangrijk onderdeel vormen van goed bestuur, maar moeilijk in regels zijn te vatten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld: gedrag, leiderschap, professionaliteit en handelen naar normen en waarden. In 2024 zijn deze aspecten nader ingevuld in de afhandeling en opvolging van de reorganisatie volgend op het visietraject en in het opstarten van leiderschapstraject voor leidinggevende met en zonder strepen in de organisatie. Daarnaast via bijdragen aan de studiedagen en ook via gerichte gesprekken met nieuwe personeelsleden. De cultuuraspecten maken verder regulier onderdeel uit van de gesprekscyclus
voor beoordelen en belonen.
De Raad van Toezicht en de bestuurder hebben ook in 2024 gewerkt binnen het vastgestelde Interne Toezichtskader (ITK). Dit ITK is gebaseerd op principes van waardengericht toezicht dat zich met name kenmerkt door strategisch partnerschap en de zogenaamde voorkantbenadering (het bestuur krijgt, binnen de gestelde kaders, ruimte in de uitvoering van strategie en beleid).
In het Toezichtskader zijn de volgende perspectieven toegelicht:
- Identiteit, cultuur en mensen
- Onderwijskwaliteit
- Finance
- Processen, bedrijfsvoering en assets
- ICT
- Stakeholders en M&C
- Algemeen/overig
Het bestuur heeft in 2024 conform de vastgestelde bestuursrapportage gerapporteerd. Daardoor heeft de Raad een goed zicht kunnen krijgen en behouden op de belangrijkste ontwikkelingen als het gaat om de ITK-perspectieven, zodat er effectief intern toezicht kan worden gehouden. In de bestuursrapportage worden ook de ontwikkelingen op de belangrijkste strategische projecten regulier verantwoord.
Interne organisatie
De interne organisatie zoals die in 2024 na de reorganisatie is gestart wordt onder
verantwoordelijkheid van het CvB aangestuurd door de directie, bestaande uit de directeuren onderwijs en bedrijfsvoering. De directeur onderwijs stuurt via afdelingsleider de teams en via programmaleiders de onderwijsontwikkeling.

Horizontale verantwoording en participatie
De Meerwaarde staat midden in de maatschappij. We willen een samenlevingsgerichte school zijn richting leerlingen en ook als organisatie breder een actieve rol vervullen in de samenleving. We zien daarom voor onszelf naast transparante verantwoording ook een verantwoordelijkheid om als onderwijsorganisatie te participeren in die maatschappij.
Daarom verantwoorden we ons transparant naar alle stakeholders en is het jaarverslag ook beschikbaar via een interactieve website. Daarnaast zijn we deelnemer van het project Scholen op de Kaart. Dit is een landelijk project waarbij de school via de eigen website verantwoording aflegt. Deze informatie is afkomstig van DUO, de Onderwijsinspectie en van de school zelf.
In 2024 was er weer een goedbezochte en hooggewaardeerde stakeholdersbijeenkomst ‘Samen Broeden’ met een spreker en verschillende workshops.
De contacten met het jongerenwerk Connect en de gemeente Barneveld zijn in 2024 geïntensiveerd. Ten behoeve van visievorming op de samenwerking tussen school en jongerenwerk is in november een gezamenlijk werkbezoek afgelegd in Ede (Netwerk dien je stad) en Arnhem (University Presikhaaf). In december 2024 is het jongerenwerk in en om De Meerwaarde opgestart. Ook is gericht op de gezonde ontwikkeling van jongeren onder het thema ‘Wonen, werken en leven’ bestuurlijk bijgedragen aan de initiatieven van De Doendenkers Barneveld om in afstemming met de gemeente Barneveld te komen tot een Barneveldse werkagenda voor de Human Capital Agenda van de regio FoodValley.
In het kader van horizontale verantwoording is ook voor 2024 het constructief kritische contact met de GMR vermeldenswaardig. Het bestuur probeert de GMR vroegtijdig te betrekken en proactief en open te communiceren over relevante ontwikkelingen. De GMR denkt in toenemende mate echt mee in de ontwikkelingen en dat is heel krachtig en professioneel. Geconstateerd kan worden dat bestuur en GMR constructief hebben samengewerkt met respect voor wederzijdse rollen. Met ruimte voor zowel kritische noten als waardering. Essentie is het doel De Meerwaarde verder te brengen, daarvoor over en weer echt te luisteren en zo de inbreng wederzijds recht te doen.
Verbonden partijen
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 25-11 Barneveld-Veenendaal
In het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 25-11 Barneveld-Veenendaal participeren De Meerwaarde met het Johannes Fontanus College (Barneveld), de J.H. Donnerschool (De Glind), het Rembrandt College (Veenendaal), het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV), De Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV), Het Ichtus College (Veenendaal) en De Onderwijsspecialisten (Arnhem).
Het samenwerkingsverband stelt zich verantwoordelijk voor de opvang van alle leerlingen in de regio. Centraal staat het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het streven naar zorg op maat. Subsidie voor sluitende aanpak en voor reboundvoorziening wordt doelmatig ingezet voor de leerlingen van de participerende scholen. Het samenwerkingsverband geeft onder meer vorm aan Passend Onderwijs door ervoor te zorgen dat elke school een School Ondersteunings Profiel (SOP) heeft. De Governance van het samenwerkingsverband is in 2021 aangepast, wat ertoe heeft geleid dat aan het Toezichthoudend Bestuur in 2022 een externe voorzitter is toegevoegd. De bestuurder
van De Meerwaarde is vicevoorzitter van het Toezichthoudend Bestuur en heeft eerst vanwege uitval door ziekte, en vanaf december vanwege vertrek van de onafhankelijke voorzitter, enkele maanden het voorzitterschap waargenomen. De directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband is binnen een One Tier constructie ook lid van het Toezichthoudend Bestuur en heeft daarbij uitvoerende bestuurlijke bevoegdheden.
MBO Amersfoort
Met MBO Amersfoort zijn convenanten gesloten om de doorstroming van vmbo-leerlingen naar het mbo te optimaliseren.
In 2022 zijn we met de opleidingsbedrijven in de bouw, ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Amersfoort en Nunspeet gestart met de Barneveldse Bouwopleidingen (BBO). Onder de vlag van MBO Amersfoort biedt De Meerwaarde in de vorm van uitbesteed onderwijs op de MBO-locatie van De Meerwaarde aan de Zonnebloemstraat een viertal opleidingen in de bouwtechniek aan (metselaar en timmerman).
Met de Barneveldse Techniek Opleidingen (BTO) is verder doorgesproken over afstemming van de opleidingsprogramma’s tussen BBO en BTO richting gezamenlijke cross-overs. Bestuurlijke afstemming en samenwerking is er ook in het contact richting de gemeente Barneveld om tot gezamenlijke huisvesting van BTO en BBO in een Techniekhuis Barneveld te komen. Voor deze gezamenlijke huisvesting is in december 2024 een plek gevonden en naar verwachting zullen BTO en BBO na de zomer van 2025 daar hun intrek kunnen nemen.
In 2024 vinden er onder de vlag van de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO) naast bij Neboplus ook activiteiten plaats bij de ENA Zorggroep (locatie Nieuw Avondrust Voorthuizen). Het opleidingsaanbod is verbreed met MBO-opleidingen voor Maatschappelijke Zorg. Waar het MBO- team van De Meerwaarde uitvoerend betrokken is bij Neboplus, is de rol bij ENA ondersteunend.
Ons Bedrijf
Met Ons Bedrijf werkten we ook in 2024 samen bij het beheer van het Natuurcentrum
De Meerwaarde. De cliënten van Ons Bedrijf zijn verantwoordelijk voor het beheer. Dit zijn
medewerkers met een beperking die aangestuurd worden door een professional van Ons Bedrijf. We zien dit als een vorm van maatschappelijk ondernemen waarbij onze leerlingen direct in contact komen met mensen met een beperking.
Ondernemers
In 2024 maakten vier ondernemers - de garage PON, Verkeersschool Speelziek, lunchroom ’t Meertje en kapsalon Cnip bij Carole - gebruik van een bedrijfsruimte in ons onderwijsgebouw. Met deze partijen hebben we een huurovereenkomst. Het mooie van deze samenwerking is dat – met verschillende invullingen – er allerlei onderwijsinhoudelijke relaties met leerlingen gelegd worden en er levensechte ervaringen kunnen worden opgedaan.
De samenwerkingsverbanden en convenanten
- Samenwerkingsovereenkomst Platform Onderwijs-Arbeidsmarkt Valleiregio;
- Intentieverklaring regionaal Netwerk Passend Onderwijs, regio Vallei;
- Samenwerkingsovereenkomst betreffende het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters door middel van programmagelden;
- Regionaal Arrangement voor de regio Veluwe Zuid;
- Samenwerkingsovereenkomst VO-ROC A12;
- Raam- en Samenwerkingsovereenkomst met MBO Amersfoort;
- Samenwerkingsverband Veluwse Interne Arbeidsmarkt (VIA);
- Samenwerkingsovereenkomst ISK Barneveld;
- Samenwerkingsovereenkomst met MBO Amersfoort en Neboplus t.b.v. de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO);
- Samenwerkingsovereenkomst met MBO Amersfoort, Bouwmensen Amersfoort en ReVaBo tbv de Barneveldse Bouwopleidingen (BBO);
- Intentieovereenkomst met COG, Het Streek en Pantarijn over doorlopende leerlijnen;
- Samenwerkingsovereenkomst met Stichting Hervormde Scholen De Drieslag, PCO voor Opvang en
Onderwijs Gelderse Vallei, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Eem-Vallei Educatief en SBO De
Vogelhorst m.b.t. ontwikkeling leerlijn Wetenschap en Technologie en de inzet van het nieuwe
Technolab. - Samenwerkingsovereenkomst Platform Makers in de Techniek met het Van Lodenstein College,
Johannes Fontanus College en BTO. - Samenwerkingsovereenkomst Christelijke Opleidingsschool (COS) met Christelijke Hogeschool
Ede, Christelijke Hogeschool De Driestar en enkele andere VO-scholen; - Partner Onderwijsregio FoodValley.

Voorkoming en afhandeling van klachten
We vinden het onderhouden van goede en open relaties met leerlingen, ouders en ook met omwonenden van groot belang. Daarom wordt geïnvesteerd in goede contacten met leerlingen, in grotere ouderbetrokkenheid en in goede wijkcontacten. Signalen vanuit de wijk worden dan ook actief bijgehouden, dezelfde dag opgepakt en direct teruggekoppeld richting relevante teams, leerlingen, studenten en zo nodig richting ouders en verzorgers. We onderhouden actief contact met Connect, de BOA’s, de politie en ook met de directe buren end e wijkplatforms. De contacten zijn gemiddeld goed en we concluderen dat we, als echt nodig, elkaar snel weten te vinden. Zowel bij reguliere bijeenkomsten, bijzondere activiteiten zoals rond de veiligheidsweek als rondom specifieke aandachtspunten zoals overlast van leerlingen en studenten.
Voor de afhandeling van klachten hebben we een protocol met klachtenprocedure en klachtencommissie. We onderscheiden verschillende soorten klachten die elk hun eigen route hebben en uiteindelijk bij de klachtencommissie kunnen uitkomen.
De klachten delen we als volgt in:
- Klachten / meldingen externe vertrouwenspersoon;
- Klachten intern;
- Informele klachten;
- Meldingen uit de buurt.
De meeste vragen en opmerkingen komen uiteraard bij de mentor en de teamcoördinator terecht. Wanneer op dit niveau klachten worden opgelost, dan is registratie niet noodzakelijk. Wel wordt altijd verslag gedaan in ons leerlingenadministratie-systeem. Wij registreren dus naast de klachten/meldingen bij de externe vertrouwenspersoon ook de (informele) klachten die bij de interne contactpersonen en de directie terechtkomen, omdat dit vaak (informele) klachten zijn met een grotere impact. Als ze door de contactpersoon of de directie informeel kunnen worden afgehandeld, noemen we het een informele klacht. Lukt dit niet, dan wordt het een formele klacht. Alle (informele) klachten zijn in 2024 naar tevredenheid afgehandeld. Als uit verschillende informele klachten blijkt dat een bepaalde thematiek zich voordoet, wordt deze - waar mogelijk - ook extra opgepakt in preventieve zin.
Naast formele en informele klachten hebben we te maken met meldingen uit de buurt. Deze meldingen uit de buurt worden door de conciërge geregistreerd en monitoren we ook op afhandeling. We vinden het belangrijk actief signalen op te vangen en in de omgeving van de school naar de mogelijkheden van de school bij te dragen aan sociale veiligheid.
Overzicht geregistreerde (informele) klachten en meldingen:
Registratie | Aantal | Gemeld bij |
---|---|---|
1. Klacht / melding | 1 | Vertrouwenspersoon |
2. Klachten intern | 0 | Directie / interne contactpersoon |
3. Informele klacht | 4 | Directie / interne contactpersoon |
4. Meldingen buurt | 20 | Conciërge/ receptie |
In 2024 is de externe vertrouwenspersoon bij één klacht ingeschakeld. Het betrof een klacht over ongewenste omgangsvormen. Deze is door de externe vertrouwenspersoon (in afstemming met de melder en de school informeel afgehandeld. Bij de interne contactpersonen zijn vier vragen informeel begeleid. Verder zijn er uit de omgeving 20 meldingen via de receptie en het speciale e-mailadres binnengekomen en afgehandeld. Het betrof:
- Gedrag van leerlingen buiten het schoolterrein bij het tunneltje vlak naast de school (6x);
- (fiets-)gedrag leerlingen in de verdere omgeving van de school zoals bij het winkelcentrum (11x);
- Verder over rokende leerlingen buiten het schoolterrein, een incident met een leerling van een andere school en een bericht van een ouder over beelden op Whatsapp.
Het overgrote deel van deze meldingen zijn gerelateerd aan gebeurtenissen buiten het schoolterrein, sommige vonden ook ruim buiten schooltijden plaats. Niet van alle meldingen kon worden vastgesteld of het leerlingen van De Meerwaarde betrof of (ook) andere jongeren. Waar betrokkenheid van leerlingen van De Meerwaarde kon worden vastgesteld heeft er actieve opvolging plaatsgevonden. Zowel richting betreffende leerlingen als ook hun ouders/verzorgers, de onderwijsteams en indien relevant buurtplatform, jeugdwerk Connect, BOA’s en/of politie.
Nevenfuncties directie en bestuurder
De directie van De Meerwaarde bestond uit dhr. R.W. Zuidema, directeur onderwijs en dhr. J.W. Berkhof, directeur bedrijfsvoering / controller.
Qua nevenfuncties is dhr. Berkhof ouderling bij de Nederlands Hervormde gemeente te Ederveen (onbezoldigd).
De heer Zuidema had in 2023 ook de volgende functie: Directeur-eigenaar Z&P B.V. en daarnaast de volgende nevenfuncties:
- Voorzitter Stichting Make Autism Really Known
- Managing Director MARK's farm & lodge ltd., Iringa, Tanzania
- Lid raad van toezicht Stichting Sprank, Zwolle
De eerste twee nevenfuncties waren onbezoldigd. Voor alle (neven)functies van de heer Zuidema geldt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling.
Het College van Bestuur van De Meerwaarde bestaat uit dhr. B. Brand, voorzitter College van Bestuur. Het betreft voor 2024 de volgende nevenfuncties:
- Vicevoorzitter Toezichthoudend Bestuur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Barneveld -
Veenendaal, tevens lid remuneratiecommissie; - Bestuurlijk medeverantwoordelijk voor de Internationale Schakelklas Barneveld;
- Voorzitter stuurgroep ‘Sterk Techniek Onderwijs’ regio FoodValley;
- Voorzitter regiegroep ‘Sterk Techniek Onderwijs’ regio FoodValley;
- Lid bestuurlijke stuurgroep VSV Eemland;
- Voorzitter bestuurlijke stuurgroep Barneveldse Bouw Opleidingen (BBO);
- Lid bestuurlijke stuurgroep Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO);
- Bestuurder samenwerkingsverband Veluwse Interne Arbeidsmarkt (VIA);
- Vice-aanvoerder Doendenkers en lid Doendenkersraad Barneveld;
- Lid stuurgroep Onderwijsregio FoodValley
- Lid stuurgroep Christelijke Opleidingsschool (COS)
- Samenroeper en beoogd penvoerder Techkwadraat
- Eigenaar Brand Ontwikkeling Advies Coaching (geen activiteiten);
- Voorzitter Buurtvereniging Pleintje 06, Zwolle.
Alle nevenfuncties zijn onbezoldigd met uitzondering van Brand Ontwikkeling Advies Coaching. Dat betreft een eenmansbedrijf waar in 2024 geen betaalde activiteit in heeft plaatsgevonden. Over eventuele toekomstige activiteiten van Brand Ontwikkeling Advies Coaching zijn duidelijke afspraken gemaakt met de Raad van Toezicht om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Naast het eenmansbedrijf zonder activiteit en de nevenfunctie voorzitter Buurtvereniging Pleintje 06 Zwolle zijn verder alle nevenfuncties werk gerelateerd.
Tevens is voldaan aan de bepaling dat de bestuurder niet tegelijkertijd de functie van intern toezichthouder vervult bij een onderwijsorganisatie binnen de onderwijssector.
Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Tweemaal per jaar bekijken we op basis van de spendanalyse voor welke contracten een aanbesteding aan de orde is. Daarnaast werken we stapsgewijs aan verbetering van ons contractmanagement.
Bij enkele leveranciers kwam vanuit meerjarige relatie de aanbestedingsdrempel in zicht. In vrijwel alle situaties bestond dit uit meerdere opdrachten met een grote diversiteit. In andere gevallen hebben we bewust afgeschaald en/of de contracten opnieuw onder de loep genomen.
In ons beleid volgen we de uitgangspunten van de Gids Proportionaliteit. Meestal betekent dit voor De Meerwaarde dat we een meervoudig onderhandse aanbesteding doorlopen. In enkele gevallen is een openbare of Europese aanbesteding aan de orde. In 2024 was dit laatste niet het geval.