Zicht op Onderwijs
Op De Meerwaarde wordt kwaliteit gedefinieerd als ‘Op de goede plek het goede gesprek voeren over goed onderwijs’. Middels het doorlopen van een formatieve cyclus hebben en houden we, door het voeren van het goede gesprek op alle niveaus zicht op onderwijs: in de klas, in de vakgroepen, in de teams, in het onderwijs(toekomst)overleg en in het schoolleidersoverleg.
Tijdens de goede gesprekken maken we gebruik van relevante informatie-indicatoren, rapportages met relevante informatie, relevante literatuur en/of relevante onderzoeken om tot een goed beeld van kwaliteit te komen. Op onze website, onder Wie_zijn_wij/Kwaliteit is deze aanpak gevisualiseerd. Opbrengsten van de goede gesprekken worden als ontwikkeldoelen in de verschillende plannen (vakwerkplan en teamontwikkelplan) geformuleerd. Het school- en leerplan vormen hiervoor enerzijds de basis, maar worden anderzijds ook door de ontwikkeldoelen gevoed.
Doelen en onderwijsontwikkeling
Het Strategisch beleidsplan van De Meerwaarde kent een aantal onderwijskundige (ontwikkel)doelen. In 2024 zijn voor het behalen van deze doelen programma’s ingericht. De programma’s bestaan uit verschillende projecten die erop gericht zijn het behalen van gestelde strategische doelen te ondersteunen:
Programma onderwijsontwikkeling
- Project leerlingpaspoort: We willen dat leerlingen eigenaar worden van hun eigen ontwikkeling en dat ze trots zijn op wie ze zijn en wat ze hebben bereikt. Om die ontwikkeling inzichtelijk te maken voor de leerling zelf, ouders en docenten, is een portfolio een hulpmiddel. We willen een instrument ontwikkelen waarin zicht is op:
- de algemene ontwikkeling van de leerling;
- leerprestaties;
- het sociaal-emotionele welzijn van de leerling;
- LOB (de keuzes, stages, succeservaringen).
Het leerlingpaspoort is basis voor leerling- en oudergesprekken: waar ben je goed in? Waar wil/moet je nog in groeien/ontwikkelen en hoe gaan we dat doen?
- Project basisvaardigheden met als opdracht:
- het in kaart brengen van de huidige visie, beleid en praktijken rondom taal-, reken-, digitale vaardigheden en burgerschapsbeleid, inclusief de plaats van dyslexie, dyscalculie en NT2;
- komen tot optimale integratie van de basisvaardigheden binnen het onderwijsprogramma, in overeenstemming met de visie van de school en binnen de kaders van het subsidieregeling.
Het project basisvaardigheden wordt gefinancierd vanuit de subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden 2024’.
- Onderzoeksproject inclusief onderwijs doelgroepen: Het versterken van het inclusieve onderwijsaanbod van de school. Daarbij aansluitend op een versterkte en sterker wordende basis met als uitgangspunt regulier waar het kan en bijzonder waar het moet.
Programma sterk techniekonderwijs (STO)
Bij STO trekken we in de regio FoodValley samen op met Het Streek Ede, Het Perron Veenendaal en Pantarijn Wageningen. De Meerwaarde is penvoerder. De Meerwaarde werkt naast het regionale spoor (project 1) aan een intern spoor via drie deelprojecten (project 2 tot en met 4). Onderstaand worden de 4 projecten beschreven.
- In project 1 STO ‘In de regio’ – Naast een aantal inhoudelijke regionale bijeenkomsten die vanuit het projectplan zijn geprogrammeerd (met wisselende opkomst) zijn er regionaal in stuur- en regiegroep drie focuspunten geweest die met name aandacht hebben gehad: inhalen achterstand, arbeidsmarktproblematiek en vooruitkijken naar de volgende fase.
Voor de nieuwe STO periode 2025 -2029 is De Meerwaarde voor regio FoodValley weer de penvoerder en hebben we voor deze periode de subsidie namens de regio aangevraagd. Er is op hoofdlijnen een nieuw activiteiten plan opgesteld. We bouwen voort op de activiteiten die we in 2019-2024 hebben opgezet.
Daarnaast is er de subsidie Techkwadraat in de Foodvalley voor de periode 2025-2028 aangevraagd. Ook hierin is De Meerwaarde de penvoerder.
- In project 2 STO gaat het over de aansluiting PO – VO. Doel van dit deelproject is het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn wetenschap & technologie (W&T) vanaf groep 7 van de basisschool. De drie verschillende scholenkoepels in Barneveld hebben een samenwerkingsovereenkomst. Het gaat om: Stichting Hervormde Scholen De Drieslag, PCO voor Opvang en Onderwijs Gelderse Vallei en Stichting Openbaar Primair Onderwijs Eem-Vallei Educatief. De betreffende basisscholen participeren in de projectgroep en hebben thema’s ontwikkeld die De Meerwaarde verzorgt voor leerlingen van groep 7 en 8. De gekozen didactiek is het concept van onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren. We gebruiken hierbij het model van “de 7 werelden van Techniek” in relatie met het programma W&T. Via deze 7 werelden krijgen basisschoolleerlingen echt de mogelijkheid zich op de breedte van techniek te oriënteren. Inmiddels maakt project 2 STO gebruik van de inrichting van het Techniekcentrumpassend van De Meerwaarde.
In 2024 boden we meer lessen aan in het Technolab en er kwamen meer individuele vragen van basisscholen t.a.v. ondersteuning van een lesactiviteit. Er is meer (structureel) contact opgebouwd met de besturen, directies en leerkrachten van de PO scholen in regio Barneveld. Ook is er gestart met een PO-projectgroep techniekcoördinatoren van elk PO-bestuur. Deze groep komt om de 4 weken bij elkaar om te bouwen aan een dekkend onderwijsprogramma en goede aansluiting van PO op VO. We zijn ook gestart met het ontwikkelen van goede Meerwaarde lessen voor klas 1 en 2 basis, kader en GT vanuit de 7 werelden van techniek die aansluiten op de 6 profielen van De Meerwaarde en het werkveld. In 2024 is er verder een projectgroep 7 werelden van techniek op De Meerwaarde gestart voor onze onderbouw.
- Project 3 STO gaat over Techniek op het VMBO in de breedste zin van het woord. Doel van dit deelproject is om duurzaam technisch onderwijs te realiseren. Verder willen we vernieuwing en kwaliteit inbedden door nauw samen te werken met partners. Dat wordt opgepakt via de lijnen innovaties en moderne apparatuur en professionalisering van docenten. Met dit deelproject wil De Meerwaarde de oriëntatie voor leerlingen en docenten beter afstemmen op de ontwikkelingen in de sectoren van nu en in de toekomst. Denk aan de energietransitie, connectivity, smart industry, smart mobility, robotisering, domotica e.d. Daarbij willen we ook door meer en gerichtere begeleiding meer leerrendement halen uit het techniekonderwijs. De ontwikkelde visie op techniek geeft antwoord op de vragen: hoe zien we techniek binnen alle profielen, leerjaren en leerroutes. Logischerwijs sluit deze visie aan bij de visie van De Meerwaarde.
- Vanuit deze visie versterken we met iedere vakgroepleider het profiel door te werken aan:
- Aansluiting/verbinding met onderbouw (LOB)
- Keuzevakken/profielmodulen voor leerlingen uit andere profielen
- Versteking van digitale en technologische vaardigheden door o.a. lesactiviteiten die worden ondersteund met VR/AR en AI
- Aansluiting/verbinding MBO opdrachten vanuit profiel uitvoeren op MBO locatie ter kennismaking en beeldvorming MBO
- Aansluiting/verbinding werkveld/bedrijfsleven door het maken van opdrachten vanuit het profiel die in het werkveld zijn uit te voeren. Dit versterkt en concretiseert de beeldvorming omtrent het werkveld en de beroepen
- Project 4 STO heeft betrekking op de doorlopende leerroutes VMBO - MBO.
Doel is het realiseren van: een duidelijke visie op doorlopende leerroutes voor alle profielen wat betreft kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming en daarnaast doorlopende leerroutes, waarbij het onderwijs verdiept, versneld of verrijkt wordt. Daarvoor zijn we in gesprek gegaan met onze samenwerkingspartner MBO Amersfoort.
In 2024 hebben we onderstaande activiteiten/doelen opgepakt:
- Met eindverantwoordelijken van BBO, BTO en MBO Amersfoort werken aan een toekomstbestendige aansluiting van onze leerlingen op het Techniekhuis (Hybride techniek centrum).
- Aansluiting BGO/ENA op VO Meerwaarde (onderzoek GLR helpende zorg)
- Aansluiting BBO op VO Meerwaarde
- Aansluiting BTO op VO Meerwaarde
- Werken aan sterke aansluiting (doorlopende leerlijn) voor leerlingen vanuit onze profielen op de mbo's in de regio (keuzevak Groen bij Aeres)
- Onderzoek DLR/GLR voor de Meerwaarde en Foodvalley
- Leerlingen die opdrachten vanuit profiel uitvoeren op mbo-locatie ter kennismaking en beeldvorming mbo
- Onderzoeken we of leerlingen rekenen en Nederlands af kunnen sluiten op niveau 2 op de Meerwaarde.
Onderwijs en zicht op begeleiding
Bij ondersteuning en begeleiding van het onderwijs heeft het Expertise en Begeleidingscentrum (EBC) van De Meerwaarde een grote rol. Het EBC biedt ondersteuning op de volgende drie taakgebieden:
- het begeleiden van leerlingen met bijzondere ondersteuning;
- het stimuleren van de ontwikkeling van de docent in de leerroute op het gebied van onderwijsontwikkeling en begeleiding;
- het bijdragen aan beleidsvorming over passend onderwijs.
Het EBC kan vanuit deze drie taakgebieden bijdragen aan de visie dat al het onderwijs voor de leerling passend is. Deze visie is geënt op de Wet passend onderwijs (2014) en sluit aan bij de externe ontwikkelingen als het gaat om inclusiever onderwijs. Voor De Meerwaarde betekende dit concreet dat de “visie op begeleiding” welke al wel op papier stond nu ook verder in de praktijk moest worden omgezet.
Evaluatie 2024
Het jaar 2024 is gebruikt om deze “visie op begeleiding” verder in de onderwijsteams vorm te geven. Het versterken van het pedagogisch-didactisch handelen in de klas vraagt om versterking van onder andere het docent handelen, mentoraat, leerlingbegeleiding en de extra inzet van het EBC. In navolging van de ontwikkelingen binnen de onderwijsteams is er ook sterk naar de opzet en structuur van het EBC zelf gekeken. Zo zijn er twee sporen bewandeld: Enerzijds is er (A) goed gekeken naar en geëvalueerd op de bestaande werkzaamheden van het EBC. Anderzijds is er (B) gezocht naar een herstructurering en herpositionering van het EBC zoals we die tot nog toe kenden.
A. Evaluatie op de bestaande werkzaamheden
- Toelating. Het team toelating heeft de aanmeldingsprocedure gedigitaliseerd, wat het proces sneller en minder foutgevoelig heeft gemaakt.
- Somtoday. Somtoday is anders ingericht, met o.a. een logboek voor de leerlingen. Hierop volgend zijn ook alle aantekeningen van de ondersteuningscoördinatoren en de aantekeningen van arrangement de Huiskamer in een apart logboek van Somtoday gezet. Hierdoor zijn gegevens beter toegankelijk voor meerdere partijen en is ook de privacy beter gewaarborgd.
- Basisondersteuning. De basisondersteuning voor dyslexie, dyscalculie en NT2 is onverminderd voortgezet. Middels een (extra) subsidie voor NT2 is er tijdelijk extra geïnvesteerd om leerlingen met een taalachterstand te begeleiden.
- Sluiswachtersoverleg. Het eerste jaar van het SluisWachtersOverleg (SWO) wordt als heel nuttig ervaren. Complexe(re) casussen op allerlei gebied worden hier besproken. O.a. het onderwijs, maar ook binnen het EBC zelf is er behoefte aan meer expertise en onderlinge afstemming. Vandaar dat in 2025 enkele collega’s/ expertises bij het SWO toegevoegd gaan worden.
- De Meerwaarde academie. Met regelmaat zijn er door De Meerwaarde Academie trainingen/intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Hierbij kwamen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: armoede, onderwijsontwikkeling, positieve groepsvorming, ouderbetrokkenheid, dyslexie, dyscalculie, privacy en het gebruik van het digibord.
Deze bijeenkomsten worden door collega’s over het algemeen als zeer positief ervaren - Het proces van ondersteuning krijgt vorm. In 2024 is er een grote stap gemaakt door duidelijk te maken wat de “transitie van het onderwijs” inhoudt en dat dit verder gaat dan een transitie van alleen het EBC. De start van ondersteuning begint niet bij EBC, maar bij het docent handelen in de klas, de mentoren en de onderwijsteams. In de top van de piramide zit het EBC. Dit wordt (beter) zichtbaar in de ondersteuningspiramide.
- Start mentorcoaches. Begin 2024 hebben de laatste gesprekken plaatsgevonden betreft de nieuwe invulling van de mentorcoaches vanuit de oude rol van leerlingbegeleiders. Ook is het visiestuk vastgesteld. Na de zomer van 2024 zijn enkele leerlingbegeleiders met een dubbelrol als coördinator gestopt en zijn nieuwe collega’s gestart. In verband met o.a. ziekte was het niet in alle teams mogelijk om per team een eigen mentorcoach te vinden. Vandaar dat er besloten is om enkele mentorcoaches in een extra team in te zetten.
De groep mentorcoaches komt met regelmaat bij elkaar, waarbij ervaringen worden gedeeld, casussen worden besproken en intervisie plaatsvindt. Dit wordt als zeer nuttig ervaren. - Het in beeld brengen werkzaamheden van de onderwijsassistenten. Begin 2024 is een vervolg gegeven om de werkzaamheden van de onderwijsassistenten in beeld te brengen. Dit proces loopt nog steeds.
- Interne arrangement De Huiskamer. In de eerste helft van 2024 is vastgesteld dat het arrangement de Huiskamer nog niet functioneerde zoals het origineel bedacht en beschreven was. Dit had o.a. te maken met de personele bezetting. Hierom heeft er een personele wisseling plaatsgevonden. Met hernieuwde regie wordt de implementatie nu voortgezet.
- Samenwerking met educatieve partners
Na enkele jaren van sterke inzet en investering richting educatieve partners is er per oktober 2024 gekozen om al deze relaties nogmaals onder de loep te nemen. Hierbij is gekozen om niet verder uit te breiden, maar het geheel enigszins te kaderen. Bij een aantal relaties is er gekozen om deze bewust (tijdelijk) te verdiepen, andere zijn juist verminderd of elders binnen de school belegd.
- Samenwerkingsverband. De verantwoordelijkheid betreft de relatie met het samenwerkingsverband is verschoven richting de directeur onderwijs.
- Gemeente Barneveld. Er is gekozen om een beperkt aantal collega’s deze relatie te onderhouden. Dit zijn de directeur onderwijs, een ondersteuningscoördinator en de veiligheidscoördinator.
- Centrum voor Jeugd en gezin. Hierbij was het nodig om de samenwerking goed te bespreken en te evalueren. Hiervoor hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden. Intussen hebben de collega’s van het CJG en twee ondersteuningscoördinatoren elke acht weken een overleg. Dit wordt van beide kanten als positief ervaren.
- ZAT. De afgelopen jaren leverde het Zorg Advies Team niet de resultaten op, zoals was gehoopt. Daarnaast kostte het De Meerwaarde als organisator veel negatieve tijd en energie. Er is daarom besloten om per eind 2024 te stoppen met het ZAT.
- Er is een start gemaakt om de relatie met Stichting Connect verder te onderzoeken en te versterken. Dit heeft erin geresulteerd dat er vanaf zomer 2024 op vaste momenten jongerenwerkers in de school te vinden. De eerste signalen hierover zijn positief.
- MDT – Maatschappelijke Dienst Tijd. Samen met Stichting Connect en Stichting Netwerk Dien Je Stad is er een start gemaakt om de zogenoemde “thuiszitters” in een MDT traject te laten plaatsnemen.
- VSV – Vroegtijdig School Verlaters. De Meerwaarde heeft meerdere malen met zowel VSV Eem als VSV Vallei om tafel gezeten. Dit heeft geresulteerd in de subsidie voor een overstapcoach, welke zich zal gaan richten op de begeleiding van jongeren, die de overstap richting het MBO (te) moeilijk vinden. Deze subsidie is eind 2024 afgegeven door VSV Eem voor de periode t/m medio 2025. Vanaf zomer 2025 zal De Meerwaarde onder VSV Vallei vallen en zal deze de subsidie met (in ieder geval) een jaar verlengen.
- De relaties met o.a. Leerplicht, Jeugdarts en Jeugdverpleegkundigen zijn in 2024 onderhouden als voorheen. Voor 2025 is gepland deze opnieuw te evalueren.
- Vanaf zomer 2024 is er gestart met intervisie van de ondersteuningscoördinatoren en de orthopedagoge door Cedin. Ook is er een start gemaakt om samen met dit bureau de basisondersteuning van de onderwijskernteams en het EBC verder in beeld te brengen. Dit zal navolging krijgen in 2025.
11. SOP of POS?
In verband met nieuwe wetgeving is mede door het EBC in samenwerking met het samenwerkingsverband het School Ondersteuningsplan (SOP) herschreven. Hierbij is gebruik gemaakt van het digitale systeem van Perspectief op School (POS), gefaciliteerd door het samenwerkingsverband Passend Onderwijs. Op deze manier is er een duidelijk en helder inzicht gegeven over hoe de Meerwaarde Passend Onderwijs in school verwezenlijkt en vormgeeft.
B. Herstructurering en herpositionering van het EBC
In het kader van de reorganisatie is besloten het EBC opnieuw te positioneren. In lijn met de rest van de organisatie is het voorstel dat het EBC niet verder zal gaan als apart team met een aparte teamleider. In plaats daarvan zullen er verschillende expertisegroepen ontstaan (zoals o.a. ook de vakgroepen dat zijn), elk met een eigen coördinator en onder verantwoording van een afdelingsleider.
De voorlopige indeling is:
- Expertgroep 1: Ondersteuningscoördinatoren (OCO’s).
- Expertgroep 2: Huiskamer +
- Expertgroep 3: Leren/ basisvaardigheden
- Expertgroep 4a – In- en doorstroom
- Expertgroep 4b – Uitstroom
Dit voorstel zal in 2025 verder worden onderzocht en uitgewerkt, met als doel dit rond april 2025 te laten ingaan.
Passend Onderwijs
Zoals ook in bovenstaande beschreven, is 2024 gebruikt om het Passend Onderwijs op
De Meerwaarde verder vorm te geven. Dit klinkt heel eenvoudig, maar blijkt in de realiteit complex. Ondanks de wens die in de school leeft, om Passend Onderwijs aan te bieden, blijkt de praktijk bij enkele onderwijsteams veel van het team zelf te vragen. Dit jaar is daarom een start gemaakt om de ondersteuning dicht bij het onderwijsproces van de leerling verder te versterken. Het EBC heeft daarom extra ingezet op:
- het trainen van de mentoren (per team)
- het inzetten van mentorcoaches (per team) en deze training, coaching en intervisie aan te bieden.
- De ondersteuningscoördinatoren meer in de top van de ondersteuning te zetten, zodat zij niet de begeleiding overnemen, maar de teams in hun kracht zetten.
- Teams te trainen en begeleiden bij complexe casussen, mede door inzet van klassentrainingen en teamtrainingen (i.s.m. JeugdPunt).
De rol van de mentor, die de eerste zorg draagt voor zijn/haar leerling heeft een belangrijke spilfunctie met leerling, ouders/verzorgers en school. De mentor wordt ondersteund door een leerlingbegeleider, een anti-pestcoach, een taal- en rekencoach en NT2-begeleiding om leerlingen ondersteuning te bieden. Eventueel kan er ondersteuning worden ingeschakeld dan wel worden doorverwezen naar een externe partner, bijvoorbeeld in het geval weerbaarheid, sociaal-emotioneel handelen en voorbereiden op het examen.
De onderwijsteams hebben in 2024 (extra) ondersteuning gegeven op het gebied van: rekenen, lezen, Engels, leren leren en trainingen gericht op welbevinden en preventie, zoals pesten. Door inzet van meer tijd voor mentoren en extra onderwijsassistenten zijn leerlingen geholpen met het wegwerken van leervertragingen en was er (meer) aandacht voor het welzijn van de individuele leerling en de klas.
Deze ondersteuning vond plaats in het onderwijsproces van de leerling. Vakdocenten, eventueel ondersteund met onderwijsassistenten, mentoren en leerlingbegeleiders hebben hierin een belangrijke spilfunctie vervuld. Het EBC had hierin de rol als sparringpartner, adviseur en indien wenselijk gesprekspartner voor en met externe partners.
Realisatie 2024

Door het verder ontwikkelen en implementeren van de “visie op begeleiding” en het versterken van de basisondersteuning werden er ook in 2024 minder TLV’s aangevraagd.
Vooruitkijken naar 2025
Het komende jaar zal het EBC zich naast bovengenoemde punten vooral richten op:
- De herinrichting van het EBC richting de genoemde expertgroepen en het stevig positioneren en afbakenen van deze groepen.
- Het verder professionaliseren van Arrangement De Huiskamer.
- Het starten van het leerlingloket
- Het verder implementeren en versterken van de ondersteuningspiramide
Overige ontwikkelingen
Praktijkonderwijs
De afdeling Praktijkonderwijs (PrO) heeft een eigen BRIN-nummer en is een unieke plek binnen De Meerwaarde. Momenteel telt de afdeling ongeveer 150 leerlingen. Er is een Leerrouteplan PrO dat aansluit bij het schoolbrede Leerplan en de FilosoVisie van De Meerwaarde. Daarnaast beschikt de afdeling over een eigen website, gekoppeld aan de website van De Meerwaarde, en een eigen schoolgids: https://www.demeerwaarde.nl/PrO. Het Praktijkonderwijs kenmerkt zich door leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte op cognitief niveau, die allemaal een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband POBV hebben. Elke leerling heeft een Ontwikkelplan (OP), waarin het nagestreefde uitstroomperspectief en de manier waarop dit bereikt wordt, beschreven staan.
Het Praktijkonderwijs biedt eindonderwijs en leidt op voor wonen, vrije tijd, burgerschap en de arbeidsmarkt. Het onderwijs bereidt leerlingen voor op het functioneren in de samenleving, zowel nu als in de toekomst. Talentontwikkeling, het centraal stellen van de leerling en maatwerk staan centraal. Het curriculum bestaat uit theoretisch onderwijs, persoonlijkheidsvorming, sociale vorming en arbeidstraining. Rekenen en Taal krijgen veel aandacht om de doorstroom naar het mbo open te houden.
In het praktijkonderwijs werken we vanuit onze ambitie en missie: ‘Bouw je droom!’ Om deze ambitie waar te maken, heeft het team een training didactisch coachen gevolgd. Het doel is dat begeleiders (docenten, mentoren, jobcoaches) meer vragen stellen en leerlingen begeleiden bij het vinden van passende antwoorden. Daarnaast leren we leerlingen goed om te gaan met feedback en feedforward. We willen dat leerlingen zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun gedrag en leren. Op deze manier zullen zij beter gemotiveerd werken aan hun droom. Door onze bovenbouwdocenten op te leiden tot jobcoach, kunnen we leerlingen op een goede manier begeleiden naar een baan of vervolgopleiding.
Om zicht te houden op de verdere ontwikkeling van de leerling, gebruiken we het programma Presentis, een digitaal begeleidingssysteem voor vraaggericht onderwijs, speciaal ontwikkeld voor het Praktijkonderwijs.
Binnen het Praktijkonderwijs wordt ook de entree-opleiding (MBO niveau 1) aangeboden in samenwerking met MBO-Amersfoort en het Zone.college. Dit tweejarige traject begint na klas 3 van het praktijkonderwijs. Vanuit MBO-Amersfoort worden de volgende profielen aangeboden:
- Entree Horeca, voeding of voedingsindustrie
- Entree Dienstverlening en zorg
- Entree Logistiek
- Entree Verkoop/retail
- Entree Bouwen, wonen en onderhoud
- Entree Metaal-, elektro-, en installatietechniek
- Entree Mobiliteit
In samenwerking met het Zone College wordt de volgende opleiding verzorgd:
- Entree Plant, dier en groene leefomgeving
Na het volgen van de Entree-opleiding stromen leerlingen uit naar arbeid of volgen ze een vervolgopleiding op MBO-niveau 2.
Daarnaast kent het praktijkonderwijs een bovenbouwklas. Leerlingen uit deze klas volgen niet de entree-opleiding, maar stromen, indien mogelijk, uit naar een reguliere baan. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het doelgroepregister, waardoor zij duurzaam recht hebben op jobcoaching en begeleiding. Wanneer een reguliere baan niet mogelijk is, wordt voor deze leerlingen een werkplek gezocht in een meer beschermde omgeving of dagbesteding.
In het schooljaar 2022-2023 is 56,7% van de leerlingen uitgestroomd met een niveau1/entree diploma, 6,7% met (branche)certificaten en 26,7% met een Boris praktijkverklaring. 53,3% is na hun opleiding verder gegaan met werk, 13,3% met werk en leren, 20% met leren, 3,3% is doorgestroomd naar het voortgezet onderwijs en 10% heeft een andere weg gekozen. Op https://scholenopdekaart.nl zijn deze resultaten gevisualiseerd.
MBO
Voor het aanbod van MBO-opleidingen bij de MBO-locatie De Meerwaarde werkt De Meerwaarde samen met MBO Amersfoort. Via de raamovereenkomst 2020 hebben MBO Amersfoort en De Meerwaarde afspraken gemaakt over de verplichtingen van de verschillende samenwerkende organisaties.
Via de MBO-locatie De Meerwaarde wordt vormgegeven aan uitbesteed onderwijs vanuit MBO Amersfoort voor de opleidingen binnen de Bouwtechniek en BGO Neboplus. De doelgroep van de samenwerking betreft leerlingen (Pro en VMBO), uit de regio Barneveld die onderwijs volgen op
De Meerwaarde en vervolgonderwijs kunnen gaan volgen bij MBO Amersfoort. Deze samenwerking heeft als doel studenten meer kansen te bieden om voor hen een zo hoog mogelijk MBO-niveau te volgen met positief resultaat onder zo gunstig mogelijke omstandigheden. Daarnaast staat vermindering van voortijdig schooluitval, kwalificatiewinst en toename van maatwerk en toename van instroom en doorstroom.
De Meerwaarde is verantwoordelijk voor personele inzet voor het uitvoeren en kwaliteit van het curriculum en examinering. Het onderwijs en examinering wordt onder verantwoordelijkheid van MBO Amersfoort door De Meerwaarde uitgevoerd (uitbesteed onderwijs).
Met ingang van 1 augustus 2025 zal de samenwerkingsovereenkomst met BGO Neboplus worden ontbonden. Vanaf augustus 2023 is de uitfasering van de BGO Neboplus opleiding in gang gezet. Ingeschreven studenten hebben via deze fasering de mogelijkheid gekregen om hun opleiding te vervolgen en af te ronden tot aug 2025. Betrokken docenten bij BGO Neboplus volgen een loopbaantraject via De Meerwaarde.
Het onderwijsconcept BGO wordt vervolgd vanaf september 2024 bij ENA-Nieuw Avondrust in Voorthuizen. MBO Amersfoort verzorgt hierbij het onderwijs en examinering en inzet personeel. Vanuit De Meerwaarde wordt ondersteuning geboden voor opzetten doorlopende leerroute en ondersteuning in verbinding met Zorg en Welzijn om het aanbod richting BGO-concept te stimuleren. Bij BGO ENA worden de opleidingen aangeboden in de BOL-variant niveau 2 en 3.
Voor de opleiding Bouwtechniek van de MBO locatie De Meerwaarde ligt er een transitieopdracht richting Techniekhuis in Barneveld. Deze transitie zal versneld gaan plaatsvinden. Het ziet er naar uit dat de verhuizing van de Bouwopleiding van de MBO locatie tussen de zomer- en herfstvakantie van 2025 gaat plaatsvinden richting Techniekhuis Barneveld.
Doel van deze samenwerking is de afstemming tussen onderwijs en de beroepspraktijk te verbeteren en voor de studenten zinvol en betekenisvol onderwijs te realiseren binnen de gestelde kaders van het onderwijs. In september 2024 is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen BBO-De Meerwaarde en MBO Amersoort. Bij de bouwopleiding worden de opleidingen aangeboden in de BBL-variant niveau 2 en 3.
Onderwijstijd
Ook De Meerwaarde ontkomt niet aan de effecten van het landelijk heersende lerarentekort. In 2024 is gekozen voor een aanpassen van de lestijd van 60 minuten naar 50 minuten in het schooljaar 2024-2025. De keuze voor de verkorting was gebaseerd op het feit dat met hetzelfde aantal docenten meer lessen verzorgd konden worden. Desondanks zal deze verkorting van lestijd het voor De Meerwaarde lastig maken om de vereiste onderwijstijd te halen.
Om het tekort aan onderwijstijd zo veel als mogelijk op te lossen, is in het Programma onderwijsinnovatie ook onderwijsprogrammering opgenomen waarin initiatieven op de korte en lange termijn worden uitgewerkt. Op de korte termijn moet hier bijvoorbeeld gedacht worden aan extra aandacht voor taal- en rekenlessen vanuit het Project basisvaardigheden. Een oplossing op lange termijn kan gelegen zijn in de invulling van de lessentabel, samenwerking tussen vakken en de rol van onderwijsassistenten hierin en de inzet van gast- en hybride docenten in combinatie met de samenwerking met het bedrijfsleven. De wijze waarop we dit meer en beter kunnen realiseren, is op De Meerwaarde onderwerp van gesprek: hoe kunnen we met hetzelfde aantal mensen kwaliteit van onderwijs blijven leveren?
Onderwijsresultaten
Het onderwijsresultatenmodel 2023-2024 laat zien dat
- de onderwijspositie t.o.v. advies PO (hoeveel leerlingen in leerjaar 3 zitten op, onder of boven het advies van de basisschool) een driejaarsgemiddelde boven de norm van de inspectie kent;
- de onderbouwsnelheid (hoeveel leerlingen doorlopen zonder vertraging de onderbouw) een driejaargemiddelde boven de norm van de inspectie en een stijging van 1.26% t.o.v. schooljaar 2021-2022 kent;
- het bovenbouwsucces (hoeveel leerlingen doorlopen zonder vertraging de bovenbouw) in alle onderwijssoorten een driejaarsgemiddelde boven de norm van de inspectie kent, maar in vmbo-b en vmbo-k wel een daling kent.
Bovenstaande is gevisualiseerd in te zien via https://scholenopdekaart.nl/
Als gevolg van de coronapandemie en de gevolgen hiervan op inhoud en organisatie van school- en centrale examens worden examenresultaten nog niet meegenomen in het onderwijsresultatenmodel. De rapportage examenresultaten, die jaarlijks beschikbaar wordt gesteld via Vensters, laat een voor zowel vmbo-b, vmbo-k als vmbo-(g)t een driejaarsgemiddelde zien dat op of boven de inspectienorm ligt. Hierbij moet echter aangetekend worden dat het driejaarsgemiddelde berekend is over twee schooljaren (2022-2023 en 2023-2024).
Onderstaande afbeeldingen laten de gemiddelde examencijfers zien sinds het schooljaar 2021-2022 voor resp. vmvo-b, vmbo-k en vmbo-(g)t (bron: Vensters)
Deze grafiek laat een stijging in het schooljaar 2023-2024 in het gemiddelde examencijfer vmbo-b zien t.o.v. het schooljaar 2022-2023 en schooljaar 2021-2022. De stijging is echter licht.
Ook de grafiek van vmbo-k laat een lichte stijging zien t.a.v. examenresultaten 2023-2024 t.o.v. de resultaten van 2021-2022 en 2022-2023.
De resultaten van vmbo-(g)t laten een daling in examenresultaten zien t.o.v. schooljaar 2022-2023, maar een lichte stijging t.o.v. schooljaar 2021-2022.
Overall zijn de examenresultaten over de afgelopen drie jaren op een vergelijkbaar niveau gebleven.
Opbrengsten uit het onderwijsresultatenmodel laten een beeld zien waarbij op De Meerwaarde op of boven de norm van de Inspectie wordt gepresteerd.
Onderwijs aan nieuwkomers
Met de ISK (Internationale schakelklas) Barneveld kent De Meerwaarde een samenwerking met het Johannes Fontanus College en het Van Lodenstein College op het gebied van onderwijs aan (leerplichtige) nieuwkomers die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen om deel te nemen aan het regulier onderwijs. Via de ISK kan de doorstroom naar regulier onderwijs na gemiddeld twee jaar plaatsvinden. Zie hiervoor ook: https://www.demeerwaarde.nl/.
Internationalisering
De Meerwaarde heeft geen actief beleid op internationalisering. We bieden onze leerlingen in leerjaar 3 een meerdaagse excursie aan, waarvan een groot aantal bestemmingen in het buitenland liggen.
Leerlingenaantallen
In het jaar 2024 is zowel de instroom als het totaal aantal leerlingen licht gestegen.
Om een inschatting te maken van de leerlingaantallen van de komende schooljaren worden prognose gebruikt van de instanties VOION, DUO en de gemeente Barneveld. Deze vergelijken we met onze eigen prognose die is gebaseerd op de werkelijke leerlingaantallen van de toeleverende scholen aan De Meerwaarde in combinatie met het procentuele ‘marktaandeel’ per school van leerlingen die naar De Meerwaarde gaan.
De komende jaren verwachten we een instroom van minimaal 400 leerlingen. Hiermee zou het totaal aantal leerlingen wat verder afnemen. Het blijft onze ambitie om een jaarlijkse instroom van 420 tot 450 leerlingen te behalen. Tegelijk met de nieuwbouw in de gemeente Barneveld en de demografische groei, die al in het basisonderwijs zichtbaar is, ligt daarna een verdere stijging in het verschiet. Ons schoolgebouw en ondersteunende infrastructuur is afgesteld op een omvang van 1.850 tot 1.900 leerlingen.

Toetsing en examinering
Sinds de invoering van de wet VO in 2020 waarin de taken van een examencommissie zijn opgenomen, heeft De Meerwaarde een examencommissie die aan de wettelijke eisen voldoet. Deze examencommissie signaleert, evalueert en adviseert en houdt zich op deze wijze bezig met de borging van kwaliteit van het schoolexamen. De examencommissie bestaat uit drie docenten, waarvan één examensecretaris is en voorzitter is, één naast lid van de examencommissie ook lid van het examenbureau is, en een derde die overkoepelend onderwijskundig adviseert.
De examensecretaris is, naast lid van de examencommissie, voorzitter van het examenbureau en toetscommissie. Daarmee is hij de spin in het web tussen borgen van en zorgen voor de kwaliteit van toetsing en examinering, waarbij de toetscommissie als linking pin fungeert tussen borgen en uitvoering.
Leden van de toetscommissie hebben een training ‘Toetsdeskundigheid’ gevolgd en hebben contact met toetsexperts in de vakgroepen. Deze hebben op hun beurt een training ‘Toetsexpert’ gevolgd. Beide trainingen zijn verzorgd door Cito. Leden van de examencommissie wonen bijeenkomsten bij van Plex (Platform voor examensecretarissen).
Volgens wettelijke verplichting, levert de examencommissie jaarlijks een jaarverslag aan aan het bevoegd gezag. In dit jaarverslag is een lijst van signaleringen opgenomen die, op basis van urgentie, volgens een pdca-cyclus, dient als jaarplan voor een volgend schooljaar. Maandelijks bespreekt de examensecretaris als voorzitter van de examencommissie de signaleringen en hun opvolging met de directeur onderwijs.
De examencommissie geeft gevraagd en ongevraagd advies, maar kan ook om advies gevraagd worden. Ook deze adviezen worden maandelijks besproken met de directeur onderwijs.
Effecten van bovenstaande inrichting en uitvoering heeft op De Meerwaarde geleid tot een beduidende verbetering van de kwaliteit van het schoolexamen (en toetsing in het algemeen): in vakgroepen wordt nagedacht over het waarom van toetsing. Het afsluitende karakter was hierbij een aandachtspunt. Hierdoor is het aantal toetsen in het pta drastisch afgenomen.
Om toetsinhoudelijke versterking te activeren en ter ondersteuning van de implementatie van het toetsbeleid, wordt het toetsplatform Woots geïmplementeerd als het platform waarin alle toetsen die opgenomen zijn in het toetsprogramma geconstrueerd en afgenomen worden (hetzij digitaal, hetzij folio). Naast toetstechnische en toetsinhoudelijke aspecten, is in het toetsbeleid van
De Meerwaarde ook onze visie op toetsing opgenomen en is een rasci-model beschreven waarin rollen en taken van betrokkenen rondom het proces toetsing en examinering verduidelijkt worden. In het Handboek toetsing en examinering zijn richtinggevende uitspraken opgenomen die specifiek voor De Meerwaarde gelden.
De examencommissie handelt volgens de kwaliteitsbenadering van De Meerwaarde en hanteert in haar communicatie een waarderende aanpak.