Personeel

Bezetting in 2024

Gedurende het boekjaar 2024 bedroeg het gemiddeld aantal medewerkers bij de organisatie, omgerekend naar volledige fte 224. De onderverdeling naar functie is, gezien de wettelijke verplichtingen, weergegeven in de jaarrekening bij de personeelslasten, onderdeel 4.1.

Kengetallen personeelsbestand 2024

Strategisch personeelsbeleid

Algemeen

In 2024 is het Strategisch HR-beleid geactualiseerd. Binnen de missie en visie van De Meerwaarde onderscheiden we een aantal strategische HR-doelen onder de noemer van het positief werkklimaat. Deze doelen zijn:

    1. Duidelijk hebben voor iedereen wat de doelen van de school zijn. Hieraan werken we door een kort en aantrekkelijk Schoolplan op te stellen en actief te verspreiden. De inhoud wordt verder uitgewerkt in een Directieplan. Afdelingsleiders en coördinatoren zijn belangrijke schakels om beleid en uitvoering te verbinden, uiteraard vice versa.
    2. Het bieden van ondersteuning aan medewerkers. Hiervoor is het leiderschap in alle facetten belangrijk, waarom we onder andere inzetten op leiderschapsontwikkeling, gesprekscyclus, inductiebeleid en verzuimbegeleiding. Daarnaast bieden we volop ontwikkelmogelijkheden waarin De Meerwaarde Academie een belangrijke rol vervult.
    3. Samenwerking en betrokkenheid, hieraan geven we invulling op diverse manieren. Voorbeelden hiervan zijn de Meerwaardeborrels, studiedagen en ontwikkelbijeenkomsten.

Enkele speerpunten van het HR-beleid werken we hieronder concreter uit.

Organisatieontwikkeling 

In 2024 is binnen de onderwijsorganisatie gewerkt met een nieuwe organisatiestructuur met gevolgen voor de aansturing. De nieuw gestarte afdelingsleiders (3) en programmaleiders (2) hebben hun taak voortvarend opgepakt. Met medewerkers die voorheen de in 2023 opgeheven functie van teamleider uitoefenden zijn gesprekken gevoerd en een ieder heeft een andere plek binnen of buiten de organisatie gevonden of is een individuele regeling getroffen.

Leiderschapsvisie

Als gevolg van de vernieuwde leiderschapsvisie is in 2024 gestart met een deels online ontwikkeltraject Dienend leiderschap voor leidinggevenden. Dit traject wordt begeleid vanuit bureau Redpoint Academy, het tonen van persoonlijk leiderschap is hierbij een belangrijk onderwerp. De eerder geïntroduceerde HR gesprekscyclus is op grond van opgehaalde feedback op een aantal onderdelen gewijzigd en wordt organisatiebreed gebruikt om de ontwikkeling van medewerkers te ondersteunen.

Uitkeringen na ontslag

Indien nodig worden medewerkers vanuit de huidige functie begeleid naar ander werk. Hierbij maken we gebruik van loopbaancoaching door een extern bureau. Desondanks is het in enkele gevallen onontkoombaar dat er een vaststellingsovereenkomsten wordt gesloten. In 2024 was dit voor 3 medewerkers het geval. De kosten die hiermee gemoeid zijn, worden als transitiekosten verantwoord onder de loonkosten.

Taakbeleid

In het najaar van 2024 is door een werkgroep hard gewerkt aan een concept nieuw taakbeleid dat aansluit op de organisatieontwikkeling en waarbij de CAO VO-bepalingen als uitgangspunt zijn genomen. Begin 2025 wordt dit aan de docenten voorgelegd en wordt er gestemd.

Met een evenwichtig taakbeleid wil De Meerwaarde een aantrekkelijke school zijn, waar volop ruimte is voor goed onderwijs, samenwerken, professionaliseren en een positief werkklimaat. Het taakbeleid wil daarin adequate aandacht aan de taakbelasting van docenten besteden.

De Meerwaarde Academie (DMA)

In september 2024 is DMA officieel van start gegaan en heeft haar aanbod digitaal gepresenteerd. Het aanbod zal in de loop van de tijd verder worden uitgebreid. Voor wat betreft de programmering en organisatie van De Meerwaarde brede ontwikkeldagen vervult DMA een voortrekkersrol.

Met DMA wil De Meerwaarde een open- en professionele leercultuur creëren waar medewerkers loopbaan- en professionaliseringsmogelijkheden krijgen en kunnen werken aan de eigen duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid en verzuim

De terugdringing van ziekteverzuim was in 2024 een belangrijke prioriteit, het verzuim daalde in het laatste kwartaal van 2024, echter het effect op de hoogte van het voortschrijdend verzuimcijfer was gering. Hoopgevend was dat de extra inzet op de begeleiding van langdurig zieken zijn vruchten afwierp (de hoogte van het verzuim was in het vierde kwartaal in 2024 lager dan het vierde kwartaal in 2023).

Eind 2024 werd een nieuw dienstverleningscontract met de ArboUnie afgesloten. Intensievere samenwerking met de arbodienst is gericht op het optimaliseren van de verzuimbegeleiding. In 2025 zal meer tijd gaan worden besteed aan de analyse van de oorzaken van het verzuim.

Werkdrukmiddelen

Met een aantal leden van de GMR zijn meerdere gesprekken gevoerd om de mogelijkheden voor de besteding van de collectief beschikbare financiële middelen voor werkdrukverlaging te onderzoeken. Mogelijke bestedingsdoelen zijn op een rijtje gezet, waarmee de planvorming vrijwel gereed is. In 2025 zullen deze binnen de GMR worden besproken. In de jaarrekening is een nog te besteden bedrag van € 887.500 opgenomen onder de post bestemmingsreserve werkdrukmiddelen.

Verklaringen omtrent gedrag

Per 2024 is de verplichte controle op de VOG door de accountant komen te vervallen. In de plaats doet het bestuur in het bestuursverslag verantwoording van de tijdige aanwezigheid van de VOG. Voor De Meerwaarde ziet deze er over het jaar 2024 als volgt uit:

Nieuwe VOG’s in 2024VOG aanwezig op ingangsmomentVOG te laatVOG niet aanwezig
Nieuwe medewerkers in loondienst41GeenGeen
Nieuwe personen niet in loondienst met VOG-verplichting 5GeenGeen

De Meerwaarde heeft er niet voor gekozen om de accountant een vrijwillige opdracht te geven voor de controle op de tijdige aanwezigheid van de VOG.

Banenafspraak

Binnen De Meerwaarde hebben we oog voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder andere binnen het team Facilitair zijn collega’s uit deze doelgroep binnengekomen. We bieden hun als het mogelijk is een reguliere baan aan als surveillant of conciërge.